Bli kunde av pals kaffe i dag!

Bryggetips

V60 håndbrygg

V60 håndbrygg er en veldig elegant og nesten meditativ måte å brygge kaffe på. Den tar ikke
nødvendigvis mer tid enn en kaffetrakter, men du må være tilstede i prosessen hele veien.

Hvorfor ønsker man da å brygge kaffe på denne måten?
En del kan være at det er som nevnt ovenfor, en nesten meditativ tilnærming, men en fordel med
håndbrygg fremfor en kaffetrakter er at man har mer kontroll over prosessen med håndbrygg og kan påvirke det ferdig resultatet i mye større grad.

DETTE TRENGER DU

  • Kaffe
  • V60-brygger
  • Filter (velg riktig størrelse til bryggeren)
  • Vekt
  • Timer
  • Vannkoker eller tilsvarende

SLIK GÅR DU FREM

TRINN EN
Start med å brette sømmen av papirfilteret inn og plassere filteret godt ned i bryggeren.

TRINN TO
Plasser bryggeren over en serveringskanne og hell varmt vann over hele papirfilteret for å varme opp
bryggeren og fjerne eventuell papirsmak fra filteret.
Hell ut det varme vannet som havnet i kannen.

TRINN TRE
Hell kaffen i bryggeren og rist forsiktig for å flate den ut, vi anbefaler å bruke 15 gram kaffe på 250 gram vann til et enkelt brygg. Plasser deretter drypperen på serveringskannen.

TRINN FIRE
Hell på dobbelt så mye varmt vann som mengden kaffe, i dette tilfellet 30 gram vann.
Start sakte fra midten i ett spiral-mønster som går utover mot kanten av bryggeren til kaffen er
gjennomvåt, og vent i 30 sekunder. Dette kalles «Blooming»

TRINN FEM
Fordel resten av vannet i 3 hellinger med 75 gram vann per helling.
Hell vannet i spiral-mønster fra midten, unngå å helle direkte på papirfilteret underveis. Når du begynner å se at vannet nærmer seg kaffen så kan du helle på en ny runde.

Ideell byggetid er mellom 2 og 3 minutter. Man kan justere tiden ved å kverne grovere kaffe for kortere tid og kverne finere for lenger tid.

TIPS

Mørkere brente kaffer trekker til seg mer vann raskere og kan derfor med fordel kvernes litt grovere
enn lysere brente kaffer.

Andre artikler