Når du bedømmer kaffe er det vanlig å benytte beskrivende ord som aroma, syrlighet, body (fyldighet), smak og ettersmak. Kaffen kan for eksempel ha smak av sjokolade, nøtter, solbær, vanilje, karamell, aprikos, sitrus, gress, blomster, krydder, lær, erter og tobakk etc. En syrlig kaffe omtales som frisk og er et godt skussmål, og det betyr ikke at kaffen er sur, tenk heller i retning den syrligheten man finner i sitrus, grønne epler eller bringebær. Smaks-reseptorene sitter på tungen vår og oppfatter grunnsmakene søtt, salt, syrlig, bittert og umami, mens vi oppfatter aroma gjennom nesen vår.
Lukt på kaffen før du drikker
Ettersom det er nesen vår som skiller mellom ulike aromaer og kan fortelle oss om det er karamell eller sjokolade vi finner i kaffen er det et godt råd å «snuse» litt på kaffen før du tar deg en munnfull.
Det vil gi deg en rikere og mer helhetlig smaksopplevelse.
Det er evnen til å gjenkjenne lukter som vil avgjøre hvordan du vil beskrive smaksopplevelsen.
Trening vil utvide ditt «aroma-ordforråd» og evne til å beskrive hva du opplever i en kopp med kaffe.
Vi «cupper» kaffen
Vi hos Pals Kaffe smaker på kaffen ved at vi «cupper» kaffen. Dette er en standard metode for å smake på kaffe som gjøres likt over hele verden, hvor tilsetter kaffe og vann i en kopp eller glass og lar dette trekke sammen i 4 minutter før «dytter ned» gruten fra toppen av glasset og smaker på kaffen med skje. Kaffen skal da slurpes ved at man tar inn mye luft slik at kaffen «forstøves» inn i munnhulen og aromaene flyter oppover mot nesen. Det krever lang trening og erfaring for å bli en dyktig cupper.
Når du smaker på kaffen, bør du la den rulle litt i munnen og tenke over om den har en balanse mellom sødme, fylde, friskhet og bitterhet for så å puste ut gjennom nesen etter at du har svelget, da vil du klare å fange opp mer av de individuelle aromaene i kaffen som eksempelvis karamell, sjokolade eller solbær og sitrus.