Kaffetrakter er den mest populære måten å tilberede kaffe på i norge og opptil 65% av den Norske
befolkningen har en kaffetrakter hjemme.
Kaffetrakter blir ofte kalt for filterkaffe, og det er riktig at trakterkaffe er filterkaffe, men ikke alle filterkaffer er laget på trakter, blant annet håndbrygg vil ofte også være en filterkaffe.
Vi anbefaler at du bruker en kaffetrakter som er godkjent at Norsk Kaffeinformasjon og European Coffee Brewing Centre, da er du sikret at kafetrakteren gir vann med jevn og riktig temperatur som kommer i riktig mengde over kaffen. En trakter gir for lav eller for høy temperatur kan resultere i en kaffe som smaker syrligere elle bitrere enn den skal.
DETTE TRENGER DU
- 60-70 g Pals kaffe
- 1000 g vann
- Kaffetrakter (vi anbefaler traktere som er godkjent at Norsk Kaffeinformasjon og European Coffee Brewing Centre)
SLIK GÅR DU FREM
TRINN EN
Brett inn sømmen i bunnen på kaffefilteret. Dette er helt valgfritt, men da vil filteret komme tettere på bunnen av filterholderen og gi deg ennå litt jevnere smak.
TRINN TO
Hell ønsket mengde vann i vannbeholderen på trakteren. Bruk en ren beholder eller karaffel og ikke kolben fra trakteren da vil du ende opp med fettstoffer og kafferester fra kolben inne i trakteren din.
TRINN TRE
Skyll filteret med rent vann og hell ut vannet fra kolben.
Dette er med på å fjerne papirsmak fra filteret. (Hvis du ikke har brukt trakteren på en stund så kan du
gjerne trakte igjennom 2 til 3 dl for å bytte ut vannet som ligger inne i trakteren.)
TRINN FIRE
Hell ønsket mengde kaffe i filteret. Vi anbefaler å bruke vekt.
TRINN FEM
Start kaffetrakteren
En vanlig husholdningstrakter vil normalt sett bruke rundt 5 minutter på å trakte en liter og hvis du kverner kaffen din selv, så kan det være en fin tommelfingerregel å forholde seg til. Bruker den veldig mye lenger tid kan det være at kaffen er for fint malt, da vil du og oppleve at filteret flyter over. Bruker
trakteren veldig mye kortere tid kan det være at kaffen er for grovt malt.
Kaffen bør helles over i en termokanne eller tilsvarende og ikke stå på varmeplaten, da blir den fort bitter.
TIPS
- Bruk kaffe av god kvalitet: Vil du ha ennå mer smak ut av kaffen din kan neste steg være å kverne bønner selv rett før trakting.
- Riktig vannkvalitet: Bruk rent, friskt vann for å unngå urenheter som kan påvirke smaken.
- Korrekt vekt: Bruk en kjøkkenvekt for å veie opp kaffen nøyaktig hvis du ønsker konsistente resultater.
- Rengjøring: Hold kaffetrakteren ren. Oljer og sedimenter fra tidligere brygginger kan bygge seg opp og påvirke smaken på kaffen. Bruk rensemiddel som er beregnet på kaffetraktere.
Har du en trakter som er vanntilkoblet så husk å kontrollere hvor mye vann kaffetrakteren din doserer ved å sette en tom beholder under trakteren, sette på en trakting uten kaffe i filteret for så å veie eller måle opp vannet som kom ut og doser kaffen deretter eller juster vannmengden på trakteren.