INGREDIENSER
20 g espressomalt kaffe
350 gram vann
Mokka-kanne (Bialetti-kanne)
BESKRIVELSE
Bialetti-kannen eller Mokka-kannen virker ved å føre varmt vann drevet av damptrykk gjennom malt kaffe.
Kannen er oppkalt etter den Jemenittiske byen Mocha, ble den oppfunnet av den italienske ingeniøren Luigi Di Ponti i 1933 som solgte patentet til Alfonso Bialetti, en aluminiumsleverandør.
Man skal visstnok aldri vaske en Mokka-kanne med såpe, det er en skikkelig kardinalsynd for Italienere da det er vanskelig å få ut såperester fra porene i metallet.
FREMGANGSMÅTE
TRINN EN
Kvern og vei opp kaffen
TRINN TO
Fyll det nederste kammeret av kannen med vann til det er på nivå med ventilen som skal utgjøre ca 350 gram. Sett på plass kaffe-filter-trakten og fyll filteret helt til kanten med kaffe. Kaffen skal IKKE tampes eller presses ned.
TRINN TRE
Skru godt fast den øverste delen av kannen
TRINN FIRE
Sett Mokka-kannen på en kokeplate på middels varme.
TRINN FEM
Når vannet begynner å nærme seg kokepunktet, vil trykket presse vannet gjennom kaffen og opp i det øvre kammeret.
Når du hører en fresende lyd fjerner du kannen fra varmen og lar kaffen renne ferdig inn i det øvre kammeret.
NOTATER
UTSTYRSBEHOV
- Bialetti-kanne eller Mokka-kanne
- Vannkoker
- Kvern
- Vekt
- Timer
RENGJØRING
Skru av toppen og fjern gummipakningen og filterplaten. Bruk varmt vann uten såpe for å rengjøre alle delene grundig så er den klar for neste brygg.