Bli kunde av pals kaffe i dag!

Hvorfor cold brew bør være på menyen denne sommeren

Cold brew har blitt en stadig mer populær drikk over hele verden, og den passer perfekt for både varme sommerdager, men også som et helårlig alternativ for de som ønsker noe kaldt og leskende. 
Den er enkel å tilberede, allsidig i bruk og tiltrekker seg stadig flere kaffeentusiaster. 

Enten du driver en kafé, restaurant eller bar, kan cold brew være et spennende tilskudd til menyen din.
Her får du en innføring i hva cold brew er, hvordan du tilbereder den, og hvorfor den bør være en del av ditt tilbud. 

Hva er cold brew?

Cold brew skiller seg fra vanlig iskaffe ved at den brygges med kaldt vann over lengre tid, i stedet for å brygges varmt og deretter avkjøles. 

Metoden har sine røtter tilbake til 1600-tallet i Kyoto, Japan, hvor kaldt vann rant drypp for drypp gjennom kaffen over flere timer. 

Cold brew er enklere å lage enn den tradisjonelle Kyoto-metoden, men prinsippet er det samme: 
kaldt vann trekker ut smakene i kaffen på en måte som gir lav syrlighet, lite bitterhet og mye aroma. 

Enkel tilberedning og servering

Tilberedning av cold brew krever minimalt med utstyr. En enkel metode er å bruke en beholder til å blande kaffe og vann, la det trekke over tid, og deretter sile det gjennom et filter. Alternativt kan du bruke en dedikert cold brew-brygger, som feks. Toddy, som lar deg enkelt lage cold brew eller et konsentrat som holder seg ferskt i kjøleskapet i opptil to uker. 

Hvorfor sette cold brew på menyen?

  • Allsidighet:
    Cold brew konsentrat kan serveres med vann, tonic eller plantemelk, eller brukes i lattes, mokkas, cocktails, mocktails og brukes i bakverk eller desserter. 

    Cold brew kan også serveres varm, enten ved å varme den opp eller tilsette varmt vann til konsentrat 
  • Lang holdbarhet: 
    Både Konsentratet og vanlig cold brew kan oppbevares i opptil to uker i kjøleskap, noe som reduserer svinn og gir fleksibilitet. 
  • Høyere marginer: 
    Cold brew kan ha høyere fortjenestemarginer sammenlignet med tradisjonell kaffe.
    Prosessen med å lage cold brew er enkel og kostnadseffektiv, noe som kan resultere i
    større inntjening per solgt enhet. 

    Cold brew kan tilberedes i store mengder og krever mindre oppmerksomhet fra personalet sammenlignet med brygging av fersk kaffe. Dette kan redusere arbeidskostnadene og effektivisere driften. 
  • Differensiering i markedet: 
    Ved å tilby cold brew kan man skille seg ut fra konkurrentene.
    Dette kan tiltrekke seg en nisje av kunder som er spesielt interessert i cold brew og andre spesialdrikker. 

Hvordan gå frem for å lage cold brew

Vi mener at du kan bruke den kaffen du har, men forskjellige bønner gir ulike smaksprofiler. 

Fruktige kaffer, som Kenya Tatu, gir en friskere og mer leskende smak. 

Balanserte kaffer, som Guatemala Fairtrade, gir en søt og rund smaksopplevelse. 

Sjokolade- og nøttepregede kaffer, som Selskapskaffe eller Colombia Excelso, gir en mer fyldig smak. 

Bryggetid og kverningsgrad

I mange tilfeller hører man om at cold brew skal stå over natten og noen ganger 24 timer. Dette er jo egentlig nok en ting som er fantastisk ved cold brew, det gjør ingen ting om den står i 14 timer eller 24 timer noe som betyr mindre stress når du tilbereder et brygg. 

  • Ved romtemperatur vil det gå ca. 6 timer før vannet har klart å trekke ut det meste av kaffen hvis man bruker grovmalt kaffe. 
  • I kjøleskap vil det gå ca 12 timer. 

Bruker man finmalt kaffe går prosessen raskere, men man kan risikere mer sediment i brygget. 

Dosering

Her er det bare å prøve seg frem da dette punktet er det som påvirker det ferdige resultatet i større grad enn mange av de andre punktene som for eksempel tid og kverning. 

  • Vi anbefaler å ta utganspunkt i 1:8 forhold, altså 1 del kaffe på 8 deler vann.
    For eksempel 100g kaffe på 800 g kaldt vann og så prøve deg frem herfra. 
  • Ønsker du et konsentrat som du kan blande ut med melk, havremelk, tonic eller bruke i drinker og bakverk, kan du ta utgangspunkt i 1:4 forhold mellom kaffe og kaldt vann. 

Ved å øke eller senke forholdet på doseringen, så gir man vannet mer (eller mindre) kaffe den kan trekke ut smaker og stoffer fra. Dette gir da naturlig nok ett sterkere eller svakere brygg som igjen påvirker smaken på det endelige resultatet markant. 

Vannkvalitet

98 % av ferdigbrygget kaffe er vann, så bruk friskt, kaldt vann.
Har du mye kalk i vannet, kan det dempe fruktigheten i kaffen, så vurder filtrert vann eller en mer sjokoladepreget kaffe hvis det er vannet du har tilgang på. 

Helsefordeler og fleksibilitet

Cold brew er ikke bare smakfull, men også mildere for magen grunnet lavere syreinnhold og med mindre bitterhet som kan redusere behovet for sukker og melk, noe som gjør den til et sunnere alternativ.
Den er også rik på antioksidanter. 

Legg cold brew til menyen din og gi gjestene en ny kaffefavoritt! 

Oppsummert er cold brew en smakfull, enkel og fleksibel drikk som passer perfekt inn på enhver kaffemeny. 

Enten du vil servere den som et klassisk kaldt brygg, varm eller eksperimentere med nye smaker og kombinasjoner, gir cold brew deg muligheten til å tilby kundene dine noe forfriskende, trendy og innbringende. 

cold brew 1

Andre artikler