Hvordan finner jeg ut hvor mye kaffe som skal i filteret i bajonetten på en espressomaskin?
(I dette tilfellet ser vi kun på filter og bajonett til dobbel espresso. For informasjon om forskjellen på enkel og dobbel espresso; se egen artikkel)
Dette gjelder kun espressomaskiner med separat kvern og ikke espressomaskiner med intern kvern.
Maskinene blir levert med et metallfilter som sitter i bajonetten. Disser filterne vil romme litt forskjellig mengde kaffe avhengig av hvilken leverandør som har laget maskinen og kan til og med variere mellom årsmodeller eller ulike modeller fra samme leverandør.
Disse filterne er som regel utskiftbare, men det det kan være lurt å forholde seg til den størrelsen som leveres med maskinen som normalt sett vil være 16, 18, 20 eller 22 grams filter, men det er dessverre ofte ikke oppgitt på filteret eller bajonetten hvor mange gram som gjelder.
Hva gjør man da og hvilken rolle spiller det egentlig?
Hvorfor?
Hvor mange gram man har i filteret når man lager en kaffe spiller ikke så stor rolle for en enkel shot så lenge man er innenfor 16 – 22 gram, men når man skal lage flere i løpet av en dag, så vil en endring på 2 gram opp eller ned påvirke bryggetiden på kaffen med flere sekunder. Idealtiden bør være mellom 24 – 30 sekunder.
For at maskinen skal jobbe jevnt og optimalt bør man finne riktig mengde kaffe til filteret.
Hvordan?
Første og enkleste løsning er å snakke med leverandøren av maskinen for å få svar fra dem.
Hvis de virker usikre eller ikke kan gi deg svaret, så kan du følge metodene som kommer her:
Metode 1:
Hvis du ser ned i filteret ditt så er det ofte en kant/knekk som ligger omtrentlig litt over halvveis opp på innsiden av filteret, hvis ikke filteret ditt har en slik kant, så har du det som kalles for et «ridgeless» filter og da kan du gå videre til metode 2
Hvis filteret ditt har en slik kant, så kan du teste ved å kverne kaffe i filteret og tampe som normalt, hvis kaffen da havner under kanten, så har du for lite kaffe, hvis kaffen havner flere millimeter over kanten så har du for mye kaffe i filteret.
Når kaffen er på høyde med kanten, så skal du ha en optimal mengde i filteret. Sjekk gjerne med vekt og dette skal da ideelt være fra 16 gram og oppover. Hvis det er langt under 16 eller godt over 20, så kan du teste med en av de øvrige metodene.
Metode 2:
Oppe i gruppehodet på espressomaskinen sitter det enda et filter (kalt dusjhode) som skal spre vannet jevn utover espressoen, dette er ofte festet med en skrue i midten av dusjhodet.
Hvis du lager en espresso som normalt men veier mengden kaffe som kommer i filteret, kverner, tamper og brygger espressoen, så vil man når man tar ut bajonetten etter brygging ideelt sett kunne se avtrykk av skruen i gruten.
Ser du ikke noe avtrykk så tyder det på at du har for lite kaffe i filteret og ser du et veldig dypt avtrykk så tyder det på for mye kaffe i filteret.
Når du ser et svakt, men likevel synlig avtrykk så har du funnet riktig mengde. Noter deg ned da hva vekten viste når du kvernet i filteret, så er dette mengden du skal forholde deg til.
Metode 3:
Hvis ingen av øvrige metoder er aktuelle for deg så kan du benytte et kronestykke, bare husk å vaske det først og så følger du metode nummer 2 frem til det punktet hvor du skal sette bajonetten i gruppehodet, da legger du kronestykket oppå kaffen og brygger med den som en erstatning for skruen.