Å brygge kaffe kan virke komplisert, men du trenger ikke avanserte ord som «ekstraksjon» og «ratio» for å lage god kaffe. Så lenge du fokuserer på de grunnleggende elementene i kaffebryggingen, vil resultatet bli merkbart bedre.
KVALITETSKAFFE:
Bruk kaffe av god kvalitet som har en smak du liker. Dette er kanskje den viktigste forutsetningen for et godt resultat.
“Er nybrent kaffe best?”
Alt handler om smak og preferanser, men det er greit å vite hva som skjer under kaffebrenning. Når kaffebønnene brennes, utvikles det en betydelig mengde karbondioksid (CO2), som gradvis slippes ut i ukene etter brenning. De fleste kaffesorter har avgasset nok etter rundt to uker.
Kaffe som ikke har avgasset tilstrekkelig, kan smake både bittert og syrlig. Dette skyldes karbondioksidet, på samme måte som boblevann smaker annerledes enn vanlig springvann på grunn av CO2-innholdet.
VANNKVALITET:
Bruk friskt, kaldt vann, og helst ferskt vann til hvert brygg. Husk at rundt 80 % av kaffen du drikker består av vann, så kvaliteten på vannet har stor betydning.
Hardt eller bløtt vann?
Hardt vann inneholder mye kalk, noe som påvirker smaken på kaffen. Kalken gjør det vanskeligere for vannet å trekke ut nok smak fra kaffen. Dette kan føre til at kaffen får en «flat» smak, og at fruktige smaker blir mindre fremtredende.
DOSERING:
Velg riktig mengde kaffe i forhold til mengde vann. Dette kan variere ut ifra hvilket bryggeverktøy du benytter, men som en tommelfingerregel så anbefaler vi 60 gram kaffe per liter vann.
MALINGSGRAD OG TID:
Velg riktig malingsgrad til det bryggeverktøyet du skal benytte. Hva som er riktig finnes det ingen fasit på, men noen føringer har man som grovmalt til presskanne og filtermalt til kaffetrakter og så videre.
Hvilken malingsgrad man velger påvirker vannets evne til å trekke ut smaken av kaffen og ned i koppen. Hvis man har en finere malt kaffe, så vil vannet bruke kortere tid på å trenge inn i kjernen av kaffekornet og hente ut smak, dette er grunnen til at espresso kvernes så fint i forhold til traktekaffe, da espressoen skal gå raskt og vannet ikke er så lenge i kontakt med kaffen.
Samtidig så vil malingsgraden også påvirke tiden som vannet vil bruke på å renne igjennom og ned i kannen hvis man for eksempel benytter er kaffetrakter og vannet vil da være for lenge i kontakt med kaffen, så kunsten her er å finne en balanse mellom de to.
- Hvis vannet har vært for lenge i kontakt med kaffen, så vil vannet trekke ut for mye smak og begynne å ta med seg bitterstoffer som vil gi et bitrere brygg som biter på tungen.
- Hvis vannet IKKE har vært lenge nok i kontakt med kaffen, så klarer ikke vannet å trekke ut nok smak, og man vil få en syrlig og flat kaffe.
Hvis man har tilgang på en presskanne, så kan man teste ut dette selv ved å smake på kaffen ved ulike tider underveis i prosessen da man ikke trenger å presse filteret ned, men bare forsiktig helle litt på kannen så man får ut “en liten smaksprøve”.