Å brygge kaffe innebærer mange faktorer som kan gjøre prosessen komplisert hvis du skal forsøke å kontrollere alle faktorene og parameterne, men du trenger ikke å bruke ord som “ekstraksjon” og “ratio” for å lage god kaffe og så lenge du fokuserer på de helt grunnleggende elementene ved kaffebrygging så vil resultatet bli mye bedre.
KVALITETSKAFFE:
Bruk en kaffe av god kvalitet og ikke minst har en smak du liker, dette er kanskje den viktigste forutsetningen for en ett godt resultat.
“Er nybrent kaffe best?”
- Alt kommer ned til smak og behag, men hvis man ser på hva som foregår under brenning av kaffe så utvikles det en mengde karbondioksid (kullsyre) i kaffebønnene som vil fortsette å “avgasse” i de påfølgende ukene etter brenning. De fleste kaffer har “avgasset” nok etter ca to uker.
- En kaffe som ikke har avgasset nok vil smake en blanding av bittert og syrlig på grunn av karbondioksidet, på samme måte som at boblevann smaker annerledes enn springvann på grunn av karbondioksid.
VANNKVALITET:
Bruk friskt kaldt vann og benytt helst ferskt vann til hvert brygg. Rundt 80% av kaffen du drikker er vann.
- Hardt eller bløtt vann? Det kan hende du har sett dette i forbindelse med installasjon av en oppvaskmaskin eller lignende, men det har altså en påvirkning på kaffen også.
- Hardt vann har mye kalk og dette vil gjøre at vannet ikke klarer å trekke ut nok smak fra kaffen og man kan oppleve kaffen som “flat” og at fruktige kaffer blir mindre fruktige.
DOSERING:
Velg riktig mengde kaffe i forhold til mengde vann. Dette kan variere ut ifra hvilket bryggeverktøy du benytter, men som en tommelfingerregel så anbefaler vi 60 gram kaffe per liter vann.
MALINGSGRAD OG TID:
Velg riktig malingsgrad til det bryggeverktøyet du skal benytte. Hva som er riktig finnes det ingen fasit på, men noen føringer har man som grovmalt til presskanne og filtermalt til kaffetrakter og så videre.
Hvilken malingsgrad man velger påvirker vannets evne til å trekke ut smaken av kaffen og ned i koppen. Hvis man har en finere malt kaffe, så vil vannet bruke kortere tid på å trenge inn i kjernen av kaffekornet og hente ut smak, dette er grunnen til at espresso kvernes så fint i forhold til traktekaffe, da espressoen skal gå raskt og vannet ikke er så lenge i kontakt med kaffen.
Samtidig så vil malingsgraden også påvirke tiden som vannet vil bruke på å renne igjennom og ned i kannen hvis man for eksempel benytter er kaffetrakter og vannet vil da være for lenge i kontakt med kaffen, så kunsten her er å finne en balanse mellom de to.
- Hvis vannet har vært for lenge i kontakt med kaffen, så vil vannet trekke ut for mye smak og begynne å ta med seg bitterstoffer som vil gi et bitrere brygg som biter på tungen.
- Hvis vannet IKKE har vært lenge nok i kontakt med kaffen, så klarer ikke vannet å trekke ut nok smak, og man vil få en syrlig og flat kaffe.
Hvis man har tilgang på en presskanne, så kan man teste ut dette selv ved å smake på kaffen ved ulike tider underveis i prosessen da man ikke trenger å presse filteret ned, men bare forsiktig helle litt på kannen så man får ut “en liten smaksprøve”.