Hva er egentlig forskjellen på en enkel og dobbel shot med espresso?
På de fleste espressomaskiner vil du ha en bajonett med enten ett utløp eller to utløp for å enten lage en enkel espresso eller en dobbel espresso.
Utenom den utvendige forskjellen på enkel og dobbel bajonett så kan du se at filteret som sitter i en enkel bajonett har en betydelig mindre flate med hull i bunnen av filteret enn den doble bajonetten, dette gjør at vannet fra maskinen vil bevege seg ulike gjennom de to forskjellige filtrene. Som igjen vil bety at når du bruker både enkle og doble filtre på samme maskin vil du måtte både dosere foskjellig og kverne forskjellig for de ulike bajonettene for å kunne oppnå like godt resultat for både enkel og dobbel og det vil være veldig krevende å få til hvis du kun har en kvern og måtte justere kverningen mellom hver gang du lager enkle og doble shot.
Vårt råd er da å heller legge vekk den enkle bajonetten og utelukkende benytte den doble.
Den doble bajonetten består av to utløp som gjør det mulig å «splitte» en dobbel espresso til to enkle.
Her er det viktig at du tamper så flatt som mulig for at espressoen skal renne likt på begge sider samtidig, og så lenge du har kontroll på dette så vil du få jevne og fine espressoer uten at du må endre på noen innstillinger.
Hvis du da ønsker å lage en enkel latte eller cappuccino, så splitter du en dobbel espresso og fortsetter som vanlig, men hva gjør vi da med den andre enkle espressoen som står igjen?
Dette kaller vi for en «parkert» shot og så fremt du kan bruke den i en latte, cappuccino eller en iskaffe, så kan den stå opptil en time før man trenger å helle den ut. Hvis du derimot skal lage en ren espresso, eller en espresso macchiato for eksempel, så skal du lage den fersk hver gang. Liten tommelfingerregel her er at jo mindre melk i drikken, jo ferskere espresso skal du brygge.
Ved å kun brygge doble espresso, så vil du få en jevnere arbeidsflyt, mindre feil og det blir enklere å stille inn espressoen fra dag til dag.