Her er noen raske tips for deg som ønsker å prøve deg som barista eller jobber som det i dag og lurer på noen grunnleggende anbefalinger.
Standard espresso
Bruk alltid doble bajonetter og lag doble shots.
Vi anbefaler at man brygger med 1:2 forhold. Den ferdige espressoen skal veie det dobbelte av kaffen i filteret. Eks: 16g inn = 32ut, 18g inn = 36ut og så videre.
Vi anbefaler en bryggetid 25-30 sekunder, men dette er kun ment som et utgangspunkt.
Hjelp! Espressoen renner for fort!
Espressoen er underekstrahert og kan smake for syrlig.
Still kvernen FINERE.
Hjelp! Espressoen renner for sakte!
Espressoen er overekstrahert og kan smake for bittert.
Still kvernen GROVERE
Hjelp! Melken min får store bobler og tørt skum!
Dette kommer av at man slipper inn for mye luft i siste del av steamingen.
Steam på nytt, slipp inn luft KUN i begynnelsen av steametiden frem til melken er ca 35 grader. Etter dette skal melken kun snurre i muggen uten inntak av luft.
Hjelp! Melken vokser ikke og får ikke skum!
Dette kommer av at man ikke slipper inn nok luft i melken. Kjennetegnes ofte også av «skrikende» lyder fra melken.
Steam på nytt, slipp inn MER luft i begynnelsen av steametiden frem til melken er ca 35 grader. Etter dette skal melken kun snurre i muggen uten inntak av luft.
OBS! Det hender at man kan møte på et parti med melk som ikke tar til seg luft uansett hvor flink man er til å steame. Da er dette en feil på melken og ikke noe feil med baristaen. Test en ny kartong fra et annet parti eller leverandør.
Daglig rengjøring.
- Gruppehoder skal backflushes. Følg maskinleverandørens instruksjoner.
- Vask steamestang med melkerensemiddel
- Vask spillbrett og maskinen med vaskemiddel
- Vask termoser og filterbrygger med vaskemiddel
Dette anbefaler vi at du har av grunnleggende utstyr.
- Vekt
- Målebeger
- Melkemugge
- Tamper
- Termometer
- Sekundteller
- Kluter (Husk at Mattilsynet krever egen separat klut til steamerene)