De fleste er kjent med espresso som er et standard innslag på menyen på de aller fleste kaffebarer, men espressoens to søsken espresso ristretto og espresso lungo derimot er ikke noe man finner på alle menyer.
Det er vannet som passerer som bestemmer forskjellen på de tre drikkene
Har man smakt espresso så kjenner man den som en intens og fyldig liten kaffe laget på en espressomaskin under trykk, det samme gjelder for espresso lungo og espresso ristretto, ofte bare kalt ristretto og lungo, som også lages på espressomaskin under trykk, den eneste forskjellen mellom de tre drikkene er hvor mye vann som passerer kaffen.
Når vi snakker om espresso så er det et bransjeutrykk som kalles for “ratio” som dukker opp, altså forholdet mellom mengden kvernet kaffe vi putter i filteret i forhold til mengden ferdig drikk vi får.
For en klassisk espresso er 1:2 et veldig vanlig forhold som følges bredt over bransjen og som vi anbefaler for alle våre espressoer i Pals Kaffe, det vil si at du skal få ut dobbelt så mye ferdig espresso som den kvernede kaffen du hadde i filteret. *Eks: 18 g kvernet kaffe i filteret gir 36 g ferdig brygget espresso.
Så hva med lungo og ristretto? Den korte og den lange
Ristretto betyr direkte oversatt “begrenset” på Italiensk, men kalles også noen ganger for «espresso corto», som betyr “kort espresso”.
En ristretto har en lavere ratio enn espresso, altså mindre ferdig espresso på samme mengde kvernet kaffe som til en espresso. Ofte er det vanlig å brygge 1:1, lik mengde ferdig drikk som kvernet kaffe. Eks: 18 g kvernet kaffe gir 18 g ferdig brygget espresso.
Lungo betyr “lang” på italiensk, og da er vi over på høyere ratio enn espresso, altså mer ferdig espresso på samme mengde kaffe som til vanlig espresso. Ofte er det vanlig å brygge en espresso lungo med 1:3-1:4, tre til fire ganger så mye ferdig drikk som kvernet kaffe. Eks: 18 g kvernet kaffe gir 54 g ferdig brygget espresso (1:3)
*I artikkelen her er 18 grams filter brukt som eksempel, for å finne ut størrelsen på ditt filter så henviser vi til artikkel om “hvordan finne ut hvor mye kaffe man skal ha i bajonetten – espresso”