Få produkter kan matche den delikate blandingen av design og funksjon til Chemex.
Dens visuelle eleganse har gitt den en plass i de permanente samlingene i mange av de mest prestisjefylte museene over hele verden og dens funksjonalitet har blitt hyllet av både vitenskaps- og kaffemiljøene.
Filterene til Chemex er tykkere enn vanlige kaffefilter. Det tykkere papiret i Chemex-filtrene fjerner det meste av fettstoffene fra kaffen og gir kaffe som er mye «renere» enn kaffe brygget med tynnere filter.
Bryggene fra en Chemex har ofte mindre bitterhet på grunn av det tykke filteret.
Dette trenger du
- Kaffe (medium til grovmalt)
- Varmt vann 96°C
- Chemex
- Vekt
- Timer
- Vannkoker
- Kvern
Slik går du frem
TRINN EN
Vei opp kaffen og kvern den medium til grovmalt, litt finere enn til presskanne.
Denne oppskriften er beregnet på en 6 kopps Chemex hvor vi anbefaler 50 gram kaffe på 750 gram vann. Fremgangsmåten er den samme for de andre størrelsene, men tenk at du skal fordele det resterende vannet etter blooming på 3 runder med helling.
- Til en 3 kopps Chemex anbefaler vi 25 gram kaffe på 375 gram vann
- Til en 8 kopps Chemex anbefaler 60 gram kaffe på 900 gram vann
I en Chemex anbefaler vi at du justerer mengden kaffe fremfor å kverne finere eller grovere for å endre styrken på kaffen. Disse oppskriftene er et godt utgangspunkt.
TRINN TO
Klargjør filteret
Brett ut filteret og plasser det i Chemex-en. Den tredobbelte delen skal vende mot helle-tuten. Rens filteret med varmt vann og hell det ut gjennom helle- tuten. Hvis filteret ligger riktig så skal det være plass igjen i helle-tuten til at vannet passerer under filteret.
TRINN TRE
Hell den kvernede kaffen i filteret og rist på bryggeren for å flate ut kaffen i filteret. Dette vil gi ett jevnere brygg. Sett kaffen på vekten og tarer med kaffen i filteret.
TRINN FIRE
Blooming.
Begynn å helle midt i kaffen og hell rolig i sirkler utover uten å treffe filteret dobbelt så mye vann som du har kaffe i filteret, i dette tilfellet, 100 gram vann på 50 gram kaffe. Pass på at all kaffen blir fuktet. La kaffen Bloome i 40 sekunder.
Vekten skal nå stå på 100 gram.
TRINN FEM
Andre helling.
Start å helle 200 gram vann i midten og beveg strålen i sirkler utover og inn mot midten igjen.
Unngå å helle på filteret.
Vekten skal nå vise 300 gram.
TRINN SEKS
Tredje helling. Når vannet fra andre helling er ca 1-2 cm over kaffen i filteret så kan du gjenta det samme
hellemønsteret som i trinn 5 med ytterligere 200 gram vann.
Vekten skal nå vise 500 gram.
TRINN SYV
Fjerde helling. Følg samme prosedyre som i trinn seks og hell opp til vekten viser 750 gram.
TRINN ÅTTE
La vannet renne helt igjennom kaffen.
Bryggingen bør ta mellom 3,5–4,5 minutter. Hvis det tok kortere tid kan du vurdere å bruke en finere kverning eller å helle roligere, og hvis det tok lenger tid kan du vurdere en grovere kverning eller å helle raskere, men smak på kaffen før du gjør endringer, det kan være at den er perfekt etter din gane selv om den ikke rant igjennom på «riktig tid».
Tips
- Eksperimenter gjerne med ulike typer kaffe, mengde kaffe, temperatur på vannet og helle-teknikk for å justere smaken på den ferdige kaffen til der du liker den best.