AeroPress er en enkel kaffebrygger som ble oppfunnet i 2005 av Stanford-ingeniøren Alan Adler. Adler begynte å jobbe på bryggeren tidlig i 2004 fra garasjen sin hjemme, med målet i tankene om å gjøre den daglige kaffekoppen rundere og smakfull.
Dette er en rask og effektiv måte å lage kaffe på som også er fin å ha med på reise.
DETTE TRENGER DU
- Kaffe
- Aeropress
- Filter
- Vekt
- Kvern
- Kopp eller annen beholder (Husk at denne må tåle både varme og trykk)
- Vannkoker eller tilsvarende mulighet for å varme opp vann
SLIK GÅR DU FREM
TRINN EN
Forbered vann og kaffe. Til en enkel kopp anbefaler vi 12-15 gram kaffe til 200 gram vann.
Varm opp vannet til 94°C og vei opp kaffe kvernet til en størrelse som er litt finere enn havsalt.
TRINN TO
Klargjør filteret
Legg et papirfilter i AeroPressens avtakbare filterholder.
Bruk litt av varmtvannet til å fukte filteret og lokket.
Vannet har en dobbel funksjon her: Det hjelper filteret med å feste seg til lokket og varmer opp bryggekaret.
TRINN TRE
Sett sammen AeroPressen, men ikke press stempelet helt igjennom bryggekammeret.
TRINN FIRE
Plasser Aeropressen på vekten med bunnen opp (den enden med filterholderen), og sett vekten på null.
TRINN FEM
Tilsett kaffen i bryggekammeret
TRINN SEKS
«Blooming»
Start en tidtaker.
Hell på dobbelt så mye vann enn du har kaffe, så for 15 gram kaffe, vil det si 30 gram vann.
Sørg for at all kaffen har fått vann på seg, enten ved å snurre bryggeren litt lett i sirkler eller ved å røre to-tre ganger med en skje eller den medfølgende røre-åren.
La stå til tidtakeren viser 30 sekunder.
TRINN SYV
Fyll bryggekammeret med resten av vannet til vekten viser 200g og rør om to tre ganger.
Jo mer du rører jo sterkere blir kaffen og den kan risikere å smake bittert hvis man rører for mye.
Når tidtakeren viser 1 minutt så rører du om to tre ganger til.
TRINN ÅTTE
Fest filterholderen med filteret inni på bryggeren.
Snu bryggeren så filteret peker nedover og plasser over en kopp eller annen beholder.
TRINN NI
Begynn å trykke nedover på bryggeren. Du må bruke en del kraft for å presse vannet igjennom kaffen.
Hvis du føler at du trenger å ta i veldig mye kan du forsøke å kverne kaffen grovere, og hvis du nesten ikke trenger å presse i det hele tatt kan det være at kaffen er for grovt kvernet.
Du kan slutte å presse når du hører at du begynner å presse luft gjennom kaffen. Dette bør være omtrent når tidtakeren viser 1 1/2 til 2 minutter.
Fjern filterholderen og press ut gruten i matavfallet.
Nyt din nypressede kaffe.
TIPS
Du kan justere mengden kaffe, kverning, vann og bryggetid for å finne en smak som passer deg.